Category Archives: Egen design

Unika vigselringar

färgstenar skapar unik ring

Unik vigselring

När något tillverkas och designas i ett exemplar då är något unikt. Denna ring som vi formgivit tillsammans med kunden. Vi har utgått från en annan modell som vi endast tillverkat i ett ex. och det är ringen Candy.

Candy är verkligen ”sockerfritt godis” som vi skrivit vid en annonsering då vi använt den som exempel på ringar vi skapat. När vi designade Candy och även med denna ring, så har vi börjat med ädelstenarna. Kunden har fått plocka ut former och färger på ädelstenar som hon tycker om och sen har vi utifrån dessa ädelstenar designat hennes vigselring. På bilden nedan så ser ni ihoplödning av ringskena och fattningar.

Styckgjord unik ring under arbetets gång

 De olika ädelstenarna

På bilden ser ni de olika ädelstenarna som skall fattas in i ringen. Det som inte finns med på bilden är dock de små diamanterna som skall sitta i ringens klor.

Ädelstenarna på bilden är Heliodor (gul beryll), blå Topas, Rubin, Malayagranat, Spessartingranat (gul/orange) samt droppslipad Diamantoidgranat (grön).

unika vigselringar designas

Inpassning ädelstenar i vigselringen

Innan vi skickar ringen till juvelfattaren så provar jag en sista gång hur väl ädelstenarna passar i ringen. Till min hjälp att plocka ädelstenarna har jag en liten pinne som det sitter vax på. Vaxpinnen är formad så den har en spets, vilken jag trycker lätt mot den sten jag önskar lyfta upp och lägga på önskad plats.

Gå gärna in på vår sida om ädelstenar och se alla fantastiska färger och former som finns. Hittar du ingen färg och form som du söker så kan vi få uppslipat i vilken form och färg som helst.

Ädelstenar passas in i vigselring

Boka designmöte till vår Guldsmedsverkstad i Stockholm

Vår specialité är att skapa unika vigselringar. I vår ateljé har vi flera duktiga formgivare och Guldsmeder som är med och tar fram specialdesignade smycken. Bokar ni ett besök så sätter vi oss tillsammans med Er och designar er kärleksgåva eller vigselring. Vi skissar då upp fotorealistiska förslag med hjälp av kraftfulla ritprogram.

Varmt välkommen att boka ett besök till vår ateljé i Stockholm, läs mer om hur det lägges upp, se tidsbokning.

Mvh

Anders Fors

Guldsmed, Formgivare

Platinaring med diamanter

Diamantring i platina

Tillverka ny ring i platina

En kund hade ärvt en äldre antikslipad diamant och önskade tillverka en ny ring med den gamla ringen som förlaga. Hennes ärvda ring var väldigt tunn och sliten och därför rådde jag henne att vi skulle göra den nya ringens skena lite kraftigare. Även och platina är en väldigt ädelmetall som är motståndskraftig mot nötning så får den inte vara för tunn.

Hon har också önskemål om att lägga till lite större diamanter på sidan om den stora diamanten. Den gamla ringen hade mycket mycket små rosenstenar infattade i ringskenan. För att kunden och jag skall känna oss trygga i att vi förstått varandra så skissar jag upp förslag på hur denna nya ring. Bilden nedan är en cad-skiss som jag har fotorenderat vilket gav henne en fotorealistisk bild av ringen. Denna platinaring skulle också passa väldigt bra som en vigselring i platina.

omarbete av gammal ring i platina

Gammal platinaring i ny gestaltning

Ytterligare en cad-skiss av ringen från en annan vinkel. Den stora fattningens speciella design har jag hämtat från kundens utslitna ring. När man ritar i cad så brukar det ta några timmar att ta fram förslag.

skissförslag av ny platinaring

Omarbete till ny ring i platina

Den nya ringen är klar och vi har här fotat ringen. Ringens slutliga formgivning stämmer väl överens med cad-skisserna, vilket är bra för både oss och kunden.

 

ring i platina med diamanter

Platina den ädlaste av alla ädelmetaller

Ja platinans egenskaper är förutom dess exklusivitet, bra motståndskraft mot nötning, vacker vit färg, vilket innebär att den aldrig behöver ytbehandlas.

platinaring med antikslipad diamant

Att få ge nytt liv åt ett gammalt smycke och dessutom bidra till att höja känslan av lyx för betraktaren och bäraren av ringen är en härlig känsla. Har ni något gammalt smycke som ni vill ge nytt liv eller tillverka en helt ny ring med personlig design så är ni varmt välkomna att boka ett möte.

Har ni inte möjlighet att besöka vår ateljé så kan vi även erbjuda onlinemöten där vi tillsammans med er skissar upp förslag. Ni får då en länk mailad till er så ni kan följa med på er egen skärm hemma när vi skissar upp förslag, se tidsbokning.

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

design av ring

klackring för en Djurgårdare

Ring designas

Design av ring – att skapa en alldeles egen ring med Djurgårdens 3 bokstäver D.I.F. En riktig utmaning!

fotorealistisk designskiss guldring

Skissar alltid flera olika designförslag

Vid bokade möten eller onlinemöten vid design av ring, så vill vi se kundens hand som ringen skall sitta på och sen veta budget. Vi ritar normalt upp flera olika fotorealistiska förslag och ofta kan det vara endast små detaljer som skiljer sig åt. Det som är fantastiskt med smycken är just att dessa små detaljer kan göra en stor skillnad på slutresultatet. Några tiondelsmillimeter gör ibland stor skillnad.

Design av unikat

Ett unikat är något som endast tillverkas i ett exemplar, vilket är något av vårt signum.

Varmt välkommen att boka ett möte. Enklast genom att skicka ett mail: anders@fors.org eller ring/smsa 070-7762600

Anders Fors

Guldsmed

 

Egen design

design vigselringar

Att ta fram förslag på egen design av vigselring

Att skapa en egen design vigselring är något som många par drömmer om. Idag så underlättas kommunikationen mellan mig som Guldsmed och paren med hjälp av kraftfulla cad-program.

För att designa vigselring så räcker inte att kunna dessa dataprogram, du måste också ha känsla för formgivning och ha god yrkeskunskap som Guldsmed. Alltför ofta så ser jag och min dotter vekt utförda vigselringar där designern saknat kunskap i guldsmide.

Bilden nedan är en cad-skiss på ett av flera förslag vi skissat upp till en kund som bokat in ett designmöte med oss. Ett sådant möte tar vanligen ca 2 timmar och då skissar vi upp olika förslag utifrån önskemål och budget och med vår yrkeskunskap och känsla för formgivning som grund.

skissa egen design vigselring

Från designmöte till färdig vigselring

För att en god kvalité på ringen skall uppnås så räcker inte enbart god formgivning. Du måste ha hög kvalité på guld, diamanter, guldsmedsarbete. En viktig del i guldsmedsarbetet är finischeringen. Det gäller att ringens ytor slipas i många steg och avslutningsvis poleras lätt. Alltför ofta ser man massproducerade smycken där det slarvats med stegen före polering och en alltför hård polering förstört ringens tänkta form.

En ytterligare viktig del i att designa en vigselring och skapa ett högklassigt arbete är att en duktig juvelfattare anlitas. Vi använder oss av Sveriges enda juvelfattare med Mästarbrev, Magnus Svärd.

vigselringar designas

Design av haloring

När kunden kom till oss så önskade hon en haloring, men inte en vanlig rund utan lite mer kvadratisk och nätt i formen. Slutresultatet blev en vigselring med lätt kvadratisk avrundad form, en stilren design som känns tidlös.

Vad skall du tänka på inför ett designmöte?

1) Var ute i god tid, en styckgjord ring tar normalt 4 – 6 veckor att tillverka.

2) Budget, var klar och tydlig över vad ringen får kosta, det underlättar när vi skissar fram förslag.

3) Tänk på hur du är som användare av ringen. Är du den försiktige, eller kommer ringen utsättas för tuffa tag? När ni bokat besök och vill designa en vigselring så brukar vi alltid titta på den eventuella förlovningsringen, för då får vi en uppfattning vilket slitage er vigselring kommer att utsättas för.

4) Har ni en förlovningsring eller står i begrepp att köpa en – tänk på att förlovningsringen och vigselringen skall bilda en fungerande enhet.

5) Vill ni ha med eller utan stenar. Vad för ädelsten vill ni ha, en diamant eller ädelstenar med färg, vanligtvis kallade för färgstenar?

I vår ateljé så har vi en bred kompetens av såväl att formge/designa smycken i cad, vi har också 2 erfarna Guldsmeder, varav en med Mästarbrev, en handgravör samt en lärling.

Varmt välkommen att boka ett möte där vi tillsammans med er skapar den perfekta vigselringen.

Mvh

Guldsmed

Anders Fors

Etabl. 1977