Visar alla 4 resultat

Vigselringar vitguld

Väljer Ni guldringar så står oftast valet mellan en vigselring/förlovningsring i vitguld eller i det traditionella röda guldet. Vid val av vigselringar vitguld är det fler saker att tänka på. De flesta väljer idag också det guld med en halt av 18k (= 75% rent guld). Alla våra modeller av vigselringar går att få tillverkade i vitguld, men även i rött guld, gult guld eller rosé. Andelen vigselringar som vi tillverkar i vitguld är något högre än andelen i rött guld. Modet växlar och även om det idag är vanligast med Vigselringar Vitguld så är detta något som ständigt förändras. Vårt råd till Er är dock att inte se på vad som i första hand är vanligt utan vad Ni vill ha för färg på guldet och vad som passar Er bäst.

Vad består då vigselringar i vitguld av? I det 18 k vitguld som vi arbetar med så består det som all annan 18 k guld av 75% rent guld och sedan 25 % andra metaller som blandas i så kallade legeringsmetaller. Den legering som vi använder oss av har en palladiumhalt av 16% – vilket ger en bra färg åt vitguldet, men även goda smides egenskaper när vi arbetar med vitguldet.

vigselringar vitguld

Syftet med de metaller som blandas i är att få guldet att få en annan färg. De flesta av de vigselringar vitguld som du ser ute i butiker är ytbehandlade (Rodierade). Rodium tillhör platinagruppen av metaller och ger en platinalik yta på smycket när det läggs på med elektrolyt. När Ni väljer vigselringar i vitguld från oss så får Ni själv välja om ringen skall ytbehandlas eller ej.

Den tunna yta som läggs på vitguldet vid rodiering mäts i 1000 dels mm (my). På en ring som används daligen så nöts ytbehandlingen vanligtvis bort efter 1 – 2 år. Era vigselringar kan då lämnas in och rodieras om. Innan den nya ytbehandlingen sker så måste alla rester av den gamla ytbehandlingen bort och sedan slipas och poleras ringen noga. Därefter tvättas ringen och genomgår en elektrisk avfettning. Sen kan nytt Rodium läggas på ringen.

Besöker Ni vår ateljé så visar vi hur en obehandlad vitguldsring ser ut och även hur en rodierad (ytbehandlad) ring ser ut. Många av våra kunder väljer den obehandlade – något mörkare tonen på vitguldet.

Det finns även de vitguldslegeringar som inte har något palladium alls eller väldigt liten andel. Skälet till att vissa väljer låg palladiumhalt eller inget palladium alls är ofta av kostnadsskäl. Palladium är en ädelmetall (tillhör Platinasläktet) och är ganska kostsam. Något som framförallt är intressant om ett smycke är massproducerat då tillverkningskostnaden då är så låg och att de då också ofta söker sänka tillverkningskostnaden genom ”billigare legeringar”.

De flesta guldsmeder som tillverkar smycken i vitguld på beställning och är inriktade på unika smycken väljer samma höga kvalité på sitt vitguld som vi använder i våra vigselringar.

Före 1980-talet så användes Nickel för att få fram vitguld, men detta är förbjudet och används inte i Sverige idag. I USA och många andra länder är det dock vanligt förekommande med Nickel i vitguldet.

Vigselringar vitguld – eller Vigselringar i platina?

Vill Ni till varje pris ha en vigselring som är tydligt vit så rekomenderar vi Platina. Andra skillnader på vigselring vitguld kontra vigselring platina är den specifika vikten. Vigselring i Platina ger en tyngre ring än en Vigselring vitguld. Den specifika vikten för vitguld är ca 16,0 och för platina ca 21,4.  Alla ringar på vår sajt går att få i Platina. Obs – leveranstiden på platinaringar kan då vara lite längre.

Har Ni fler frågor om era tankar kring vigselringar vitguld och olika legeringar så får Ni gärna kontakta oss!

Ringar med stenar

Brygga Flanders

Ringar med stenar

Carisma

Färgstenar

Geo

Ringar med stenar

Haloring flower