DIAMANTER OCH DIAMANTKVALITETER

diamanter

Diamanten är världens hårdaste material – det vet nog alla. Att den också reflekterar ljuset är en viktig del i dess populäritet. 

Att den återreflekterar ljuset beror på kombinationen av slipning och dess höga ljusbrytningsindex (2,42) jämfört t.ex med bergkristallens (1,54).

När vi talar om diamanter så nämns de 4 c (coulor, cut, clarity, carat), dvs. färg, slipning, renhet och vikt. Dessa 4 faktorer påverkar priset och stenens egenskaper. Utan en god slipning så reflekteras inte ljuset som det ska och då har mycket av diamantens magi och skönhet. Vi arbetar endast med leverantörer som garanterar konfliktfria diamanter.

Vi förknippar också diamanten med något bestående, men om man frestas att välja en diamant med mycket inneslutningar så är det större risk att stenen går sönder vid omild hantering.

diamanterdiamanter

En vitare diamant är generellt dyrare, men färgen kan också vara en smaksak. Diamanter med naturlig färg kallas för fancy diamonds och har ett högt pris. Under modern tid så har man lyckats att med bestråling få fram diamanter i olika färger som kan bli mycket effektfullt i ett smycke (Se exempel ovan).

C=Champagne, Y=Yellov, PC=Pink Champagne, BP=Brown Pink, P=Pink, PP=Purple Pink

Om du vill lära dig mer om diamanter så kan du också gå in på sajten www.diamantgradering.se.

HRD intyg

Anders Fors

 Anders Fors,

 dipl. diamantgraderare,  HRD