Category Archives: Guldsmide

Egen ring designas

Juvelsring med massor av ädelstenar

Processen att designa en unik ring

Här kan vi verkligen tala om ”sockerfritt godis”!  Ringen Candy är ett exempel på när vi designar en ring utifrån att kunden valt ädelstenar. Efter att färg och form valts på dessa ädelstenar så sätter vi oss och plockar runt med dessa. Candy är en modell som alltid är helt unik, men konceptet är detsamma, färgsprakande ring som inte liknar något annat. Idag så har det näst intill blivit ett modeord att tala om att ”rita sin egen ring” eller ”designa sin ring”. Se även den andra varianten av Candy som vi formgivit och tillverkat.

I verkligheten så krävs det en hög kompetens såväl som formgivare och guldsmed för att uppnå ett bra resultat. Att välja ur ett färdigt utbud av ringar och möjligen få göra några justeringar av stenarnas storlek eller placering, det är inte att designa sin egen ring.

unik ring designad

Processen att skissa fram en ring tillsammans med kunden

Jag som guldsmed och formgivare vill också titta på den hand ringen skall sitta på och personens smak och stil. Händer kan skilja sig väldigt mycket åt i form, så att en ring passar handen är viktigt. Skall ringen sitta själv eller tillsammans med andra ringar?

En ring som denna gör sig allra bäst om den får fritt spelrum och inte konkurrens från någon annan ring, möjligen en stilren diskret ring i så fall.

egen ring designas

Egen ring designas

Se fler exempel på vigselringar som vi designat. I vår guldsmedsverkstad så är vi 3 Guldsmeder och handgravören Arthur, se handgravyr

Smälta guld till ny vigselring

smälta gammalt guld och göra nya smycken

Smälta guld till ny vigselring

Släta ringar smälts ner och formas till vigselring. Att smälta guld till ny vigselring är bra för både plånbok och miljö. Kundens gamla släta ringar och andra guldsmycken har nu hettats upp så mycket att guldet blir flytande. Med van hand häller Guldsmed Anders Fors det flytande guldet ner i götet. Det ger honom en guldstång som han sen kan bearbetas till nya vigselringar eller ett annat smycke som kunden önskar få tillverkat.

hälla flytande guld

Vigselringen löds ihop

Ringen är slutet – i dubbel bemärkelse. Gamla vigselringar har smälts ner och blivet material för nya. I bilden nedan så ser ni hur den nya guldringen löds ihop så att den symboliska cirkeln skapas. Att återvinna gamla smycken och tillverka nya är både miljömässigt bra, men också ofta förenat med känslor om det är ärvda smycken från en kär anhörig.

När vi smältar om kundens gamla guld så händer det att vi filmar detta om kunden önskar, alternativt att kunden är med vid just detta momentet.

tillverka vigselring av gammalt guld

Har ni gamla smycken som ni vill tillverka nya vigsel eller förlovningsringar av så är ni välkomna att boka ett besök till vår Guldsmedsverkstad.

Mvh

Anders Fors Guldsmed

Etabl. 1977

tidsbokning: 070-7762600