FÖRLOVNINGRING OCH VIGSELRING

FÖRLOVNING

En förlovning kan ses som ett tillkännagivande av att ett pars relation avser leda till äktenskap eller registrerat partnerskap. Förr var i alla fall traditionen sådan att förlovningen högst skulle vara ett år innan man sedan gifte sig. Idag har dessa regler suddats ut och vi ser både par som endast förlovar sig, de som hoppar över förlovning och direkt gifter sig samt de som följer traditionen.

Vid förlovningen så växlar man enligt traditionen i Sverige förlovningsringar som bärs på vänster hands ringfinger och förr var dessa alltid släta.

I andra länder är det ofta förlovningsringen som är mer utsmyckad än vigselringen och med ökad globalisering har sådana seder börjat bli allt mer vanliga i vårt land.

Det är faktiskt bara i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Nederländerna och Brasilien där både mannen och kvinnan får en förlovningsring.

I ringen är vanligen ingraverat förlovningsdatum och namnet på den person man förlovat sig med. Ibland så förekommer att man graverar platsen där förlovningen ägde rum, men även andra texter förekommer. Det som man dock bör tänka på är att det i mannens ring skall få plats för att gravera datum och år i samband med en senare vigsel.

När man är förlovad så är kvinnan mannens fästmö och mannen är kvinnans fästman.

VIGSEL

Enligt gammal tradition så sker vigsel ca 1 år efter förlovningen ägt rum. Detta är idag inte lika strikt utan kan lika gärna ta flera år. Det som dock är bra att tänka på när man väljer sin förlovningsring är att även fundera lite på hur man vill att sin vigselring ska se ut.

Det är klokt också att känna efter hur brett man totalt vill att ringarna skall vara på sin hand. En del väljer att ha en bredare förlovningsring och en smalare vigselring (se exempel: bred förlovningsring och smal vigselring).

Ett annat alternativ är att ha en enstensring som förlovningsring och en enstensring och alliansring som vigselring, se exempel.

Om du är osäker på hur du vill att dina ringar ska se ut så kan du alltid börja med en slät ring som förlovningsring. När du sedan är mer säker på hur ring nr 2 ska se ut då går det alltid hos mig att uppdatera den släta ringen med en fattning.