Egen design

design vigselringar

Att ta fram förslag på egen design av vigselring

Att skapa en egen design vigselring är något som många par drömmer om. Idag så underlättas kommunikationen mellan mig som Guldsmed och paren med hjälp av kraftfulla cad-program.

För att designa vigselring så räcker inte att kunna dessa dataprogram, du måste också ha känsla för formgivning och ha god yrkeskunskap som Guldsmed. Alltför ofta så ser jag och min dotter vekt utförda vigselringar där designern saknat kunskap i guldsmide.

Bilden nedan är en cad-skiss på ett av flera förslag vi skissat upp till en kund som bokat in ett designmöte med oss. Ett sådant möte tar vanligen ca 2 timmar och då skissar vi upp olika förslag utifrån önskemål och budget och med vår yrkeskunskap och känsla för formgivning som grund.

skissa egen design vigselring

Från designmöte till färdig vigselring

För att en god kvalité på ringen skall uppnås så räcker inte enbart god formgivning. Du måste ha hög kvalité på guld, diamanter, guldsmedsarbete. En viktig del i guldsmedsarbetet är finischeringen. Det gäller att ringens ytor slipas i många steg och avslutningsvis poleras lätt. Alltför ofta ser man massproducerade smycken där det slarvats med stegen före polering och en alltför hård polering förstört ringens tänkta form.

En ytterligare viktig del i att designa en vigselring och skapa ett högklassigt arbete är att en duktig juvelfattare anlitas. Vi använder oss av Sveriges enda juvelfattare med Mästarbrev, Magnus Svärd.

vigselringar designas

Design av haloring

När kunden kom till oss så önskade hon en haloring, men inte en vanlig rund utan lite mer kvadratisk och nätt i formen. Slutresultatet blev en vigselring med lätt kvadratisk avrundad form, en stilren design som känns tidlös.

Vad skall du tänka på inför ett designmöte?

1) Var ute i god tid, en styckgjord ring tar normalt 4 – 6 veckor att tillverka.

2) Budget, var klar och tydlig över vad ringen får kosta, det underlättar när vi skissar fram förslag.

3) Tänk på hur du är som användare av ringen. Är du den försiktige, eller kommer ringen utsättas för tuffa tag? När ni bokat besök och vill designa en vigselring så brukar vi alltid titta på den eventuella förlovningsringen, för då får vi en uppfattning vilket slitage er vigselring kommer att utsättas för.

4) Har ni en förlovningsring eller står i begrepp att köpa en – tänk på att förlovningsringen och vigselringen skall bilda en fungerande enhet.

5) Vill ni ha med eller utan stenar. Vad för ädelsten vill ni ha, en diamant eller ädelstenar med färg, vanligtvis kallade för färgstenar?

I vår ateljé så har vi en bred kompetens av såväl att formge/designa smycken i cad, vi har också 2 erfarna Guldsmeder, varav en med Mästarbrev, en handgravör samt en lärling.

Varmt välkommen att boka ett möte där vi tillsammans med er skapar den perfekta vigselringen.

Mvh

Guldsmed

Anders Fors

Etabl. 1977

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *