ÄDELSTENAR

ringar med ädelstenarSedan årtusenden har vi människor smyckat sig med ädla stenar. Rubin kommer från det latinska ordet för röd, ruber eller rubrum. Det är först i modern tid som vi har sorterat upp stenar efter andra egenskaper än enbart färger. I medeltiden så kallades alla röda stenar för rubiner.

Vad skall du som tänker skaffa dig ett smycke med en ädelsten tänka på?

Förutom skönhet som vi alla kanske har olika uppfattningar om så har stenar olika egenskaper och en sådan är dess hårdhet. Om du vill ha en ring t.ex som skall användas dagligen då skall du välja en ädelsten med hög hårdhet.

Den ädelsten med högsta hårdheten är diamanten (hårdhet 10). Sen så har vi Korund (Rubiner, safirer) som också tål att användas – de har en hårdhet av 9.

Diamanten är nog den populäraste ädelstenen i Sverige, men det finns många andra spännande ädelstenar.

Vi har sedan årtionden etablerat mycket goda kontakter med ädelstensslipare och handlare och kan därför ta fram i stort sett vilken ädelsten som helst i alla former av slipningar och prisklasser.

Gå in på min dotters sajt och titta på den stora kollektionen av ädelstenar i alla färger, former och prisklasser

rådiamanter

DIAMANT

Diamanten har hårdhet 10 och är den hårdaste av alla ädelstenar. Den har också en väldigt god ljusåtergivning, vilket tillsammans med en korrekt slipning ger den karaktäristiska ljusåtergivningen. Bilden till höger visar 2 st briljantslipade diamanter samt oslipade ”rådiamanter” i olika färger och former. läs mer om diamanter på: www.diamantgradering.se

SLIPFORMER

slipformer på diamanterDen vanligaste slipningen av diamanten är briljantslipad diamant, en slipning som ger en mycket god ljusåtergivning.

Prinsess slipad diamant är fyrkantig och är en vanligt förekommande slipform som kan bli väldigt effektfull i vissa former av infattningar. Har en ganska god ljusåtergivning.

Smaragdslipad diamant förekommer mer sällan. Har sämre ljusåtergivning än briljant och prinsess slipade diamanter generellt.

Cushion slipad diamant, ”ovalt fyrkantig” till sin form med en ganska god ljusåtergivning.

Hjärtslipad diamant, en slipform som kommer till sin rätt vid något större storlekar. Jag rekomenderar minst 0.18 ct. Kan ha en god ljusåtergivning, men allt för ofta ser man mindre bra slipningar. Film som visar hjärtslipad safir.

Marquise slipad diamant (kallas även Navette slipad). Filmen visar en hjärtslipad safir flankerad av 2 ”navetter”.

Flanders slipad diamant, en slipform som ger en mycket god ljusåtergivning.

Baguette slipade diamanter. En slipform som har en mindre god ljusåtergivning.

rubiner

RUBIN (KORUND)

Rubinen är en omtyckt ädelsten med hög hårdhet (9) samt tålig. Tyvärr så är det idag mycket svårt att hitta rubiner som inte behandlats. Värmebehandling är en metod som ofta används och är accepterad, men tyvärr så finns många glasfyllda rubiner på marknaden.

safirer

SAFIR (KORUND)

Safirens historia sträcker sig ungefär 2800 år tillbaka i tiden, då man i det gamla Persien trodde att jorden vilade på en gigantisk safir. Safirens färg reflekterades i himlen, och de menade att det var ursprunget till himlens färg.

Idag när vi hör ordet Safir så förknippar oftast med en sten som är blå. Faktum är att safirer finns i nästa alla färger (se bild höger). Den blåklintsblå safiren är en dyrbar och sällsynt safir. Safiren har precis som rubinen god motståndskraft (hårdhet 9) och är därför väl lämpad att ha i ringar som bärs dagligen.

smaragd

SMARAGD

Smaragden har allt sedan Cleopatras tid varit en ädelsten som prisats högt för sin unika färg och sällsynthet. Smaragden har en ganska hög hårdhet (7,5 – 8), men ofta förekommande sprickor/inneslutningar gör dem spröda. Ofta så oljebehandlas smaragder för att osynliggöra sprickor. Under senare tid så förekommer också att sprickor fylls med plastmaterial kallat opticon. Denna form av behandling är dock inte accepterad på marknaden.

turmaliner

TURMALIN

I regnbågens alla färger. Det existerar knappast någon ädelsten som beskrivningen stämmer bättre in på än turmalin. Det är en ädelsten med lika många namn som färgnyanser, och den är också en sten som har gett upphov till lika många hänförda som förbryllade blickar från världens ädelstensfantaster.

Hårdhet 7 – 7,5 och är en utmärkt smyckesten.

Här kan du välja bland många ”pastiller” i alla dess färger. Vi tillverkar dessa ringar i vitt guld, rött guld, 2 färgade. Översta bilden visar modellen Pastill med frostad silverskena och fattning i rödguld med Kapuschong slipad Rubin.