SKÖTSEL AV SMYCKEN

När du fått ditt smycke levererat så är det ofta högglanspolerat. Efter en tid så minskar smyckets glans något. Om du önskar polera upp glansen så finns det ett bra putsmedel som heter Pol Metallpolish. Du kan beställa putsmedlet hos oss. Du tar sedan en bomullsduk och tar lite lite Pol på trasan och sätter igång att gnugga.

Glanol, är utmärkt till guld, silver, rostfritt, crome, mässing mm mm.

putsmedel smyckenGlanol är ett utmärkt putsmedel till dina guldsmycken såsom: armband, halskedjor, vigselringar och allt annat i ädelmetaller som Guld, Silver, Platina, krom etc. Pris: 100,- (+ ev. frakt)

Obs! Odlade pärlor skall inte utsättas för putsmedel eller rengöringsvätskor. Klokast är därför att låta en guldsmed gå igenom pärlsmycken.

Efter polering så kan du tvätta dina smycken. Opaler, smaragder är ädelstenar som är känsliga för upphettning och avkylning. Därför är det klokast att överlämna putsning och rengörning av dessa till en guldsmed.

rengöra smyckenEnklast är det då att lägga dem i en liten skål med hett vatten och några droppar Yes handdiskmedel. Efter ca 10 minuter så kan du ta och borsta rent med en mjuk tandborste. På ringar så ska du borsta rent smuts under stenarna. Obs – om en stens infattning är sliten så kan stenen lossna i samband med rengöring. Det kan därför vara klokt att arbeta med detta i en liten skål.

Efter borstningen så skölj av med hett vatten, men se till att du har proppen i handfatet/vasken i händelse av att en sten skulle lossna, därefter blås rent torka av.

Ett smycke kan utsättas för slitage. På ett hängsmycke kan öglan utsättas för nötning och bör därför ses över emellanåt och framförallt om det används dagligen. Arband utsätts också för mekanisk nötning och slitage brukar ske mest vid låset.

När det gäller ringar som används dagligen, t.ex förlovningsringar och vigselringar så är det framförallt infattning av eventuella stenar som utsätts för slitage i form av nötning. När du köper en ring från oss så tar vi inget för översyn av era ringar de första 2 åren. Det är klokt att sedan med jämna mellanrum se över infattningarnas skick.

översyn av smycken

På bilden till höger visar vi hur stenarna kan sitta infattade i en enstensring och det är guldet (eller annan ädelmetall) som ligger över stenarna som med tiden nöts.

Något som också kan hända är att ringen/smycket utsätts för slag vilket kan leda till skada på ädelstenen eller skadad infattning.

På en infattning som bilden till höger kan en slag få en eller flera klor böjda, vilket i sin tur kan innebära att stenen ramlar ur.