ATT TÄNKA PÅ VID VAL AV RINGAR

När Ni funderar över vilken höjd och bredd som Era förlovningsringar skall ha, kan det vara bra att tänka framåt.

En briljantslipad diamants höjd är ca 60% av dess diameter (se bild höger). För att omvandla diameter på en briljantslipad diamant till vad det motsvarar i carat, se omvandlingstabell. 

diamanter djup

När det gäller prinsessslipade diamanter (kvadratiska) så är djupet ca 65-80 % av stenens längsgående mått. Diamantens slipform avgör hur tjock (hög) Er ring bör vara. 

Väljer Ni för tunna förlovningsringar så blir det väldigt svårt att få en vigselring att passa bra då dessa bör ha en höjd över 1,8 mm.

Ringskenans höjd påverkar också hållbarheten, då en alltför låg ring riskerar att fjädra till så att stenar kan lossna. Önskar Ni läsa mer om briljantslipade diamanters diameter – klicka här 

När jag gör mina handgjorda släta ringar rekommenderar jag därför att förlovningsringen minst bör vara 1,8 mm hög (A måttet). Bredden (B måttet) är mer en smakfråga, Idag så används ej nickel så detta är inget problem, men i de fall man har lätt att få hudreaktioner (vatteneksem) så bör man i dessa fall ej ha för breda ringar. 

Idag så används palladium som legering istället för nickel. En bra legering av vitguldet innehåller minst 14% palladium, vilket ger en så bra färg att rodiering (ytbehandling) ej är nödvändigt.

Är det mindre palladium eller inget palladium alls så riskerar man att ringarna blir gula efter en tids använding. Från hösten 2007 använder jag mig av en vitguldslegering med 16 % legering som har tagits fram av ett Tyskt företag.

Denna legering har mycket god färg och hårdhet. Ett bra alternativ till vitguld för Er som önskar riktigt fin vit färg är Palladium som har en halt av 95% rent Palladium samt 5 % av andra ädelmetaller som legering. Priset för palladiumringar är nu i dec. -07 samma som motsvarande vitguldsringar.

Har Ni en förlovningsring som är lägre än 1,3 mm råder jag Er att antingen omarbeta denna. Detta kan göras på 2 sätt – antingen genom att jag lägger in en ny innerskena i Er gamla ring så att den blir kraftigare eller att jag smälter ner den och lägger till guld och gör en helt ny.

Går modellen att komplettera med fler diamanter (ädelstenar) i efterhand? Flera modeller som jag formgivit har möjlighet till uppdatering.

Förlovningsringar och vigselringar skall vara tåliga.

Många gånger ser jag som guldsmed modeller som enbart är design och inte utformat för att klara av att användas dagligen.

Ett exempel är frostade eller sidenmatta ytor som efter kort tid förändras i sin struktur. 

Nedan ser Ni en mycket låg infattad briljantslipad diamant i chanerinfattning (rör), vilket är mycket tåligt. Samma infattning sedd från ovan.

test ringprovring 

I exemplet nedan är förlovningsringen slät och vigselringen har samma profil fast 1 st briljantslipad diamant infattad i vitguldschaner (vitguldsrör).

höjd ringskenavigselring och förlovningsring

En annan mycket tålig infattning är den som innebär att ädelstenen fattas ner i guldet. I denna ring har briljantslipade diamanter infattats i ett oregelbundet mönster (stjärnhimmel) i 3 olika storlekar (0.015, 0.03 samt 0.05 ct). Här har man möjlighet att börja med t.ex 5 st stenar och fylla på med tiden så att man har en ring som den till höger – infattat runt om (19 st).

 

ring med stjärnhimmel 

Har Ni möjlighet – besök en guldsmed för att tillsammans med honom/henne prova ut vad som passar din hand.

Att fråga yrkesmannen om för respektive nackdelar med olika ringmodeller är en klok investering för framtiden. 

Har Ni inte möjlighet att besöka min ateljé så kan jag i mån av tid skicka enklare profilprover i silver (se bild vänster). Se färdig ring – gjord efter profilprovet.

Slutligen ger jag det rådet till Er som skall förlova Er att även tänka på hur den ring som hon skall bära fungerar med en ev. framtida vigselring. 

Man kan mäta upp vad som maximalt får plats på hennes hand och med det som utgångspunkt få fram vad som kan vara lämplig bredd på förlovningsringen.

Har Ni frågor och funderingar – tveka inte att ta kontakt med mig för råd. Ställ in Er på att ett besök kan ta 1 – 2 timmar. Ring (070-7762600) eller maila för tidsbokning.